EEN ONMISBAAR HULPMIDDEL

Optimaliseer samenwerking door afspraken eenduidig vast te leggen

Leveranciershandboek2018-10-01T17:27:10+00:00

Gestroomlijnd samenwerken met leveranciers

INFORMATIE AANVRAGEN

Baat bij een leveranciershandboek?

Een goede samenwerking met uw leveranciers begint met duidelijke communicatie. Het komt in de praktijk echter vaak voor dat de overdracht van informatie niet goed verloopt. In de drukte van de dagelijkse bedrijfsvoering raakt bepaalde kennis kwijt of wordt deze niet op het juiste moment, op de juiste manier of met de juiste persoon gedeeld. Wanneer organisaties groeien en het aantal leveranciers wordt groter, neemt ook de inkoopcomplexiteit toe. Om ervoor te zorgen dat de communicatie met uw leveranciers eenduidig en zonder ruimte voor twijfel plaatsvindt, is een leveranciershandboek een onmisbaar hulpmiddel.

Orde op zaken met een leveranciershandboek

In het leveranciershandboek vindt uw leverancier onder andere informatie over ieders verantwoordelijkheden, de informatiestromen en de logistieke eisen in uw bedrijf. Kortom, alles wat uw leveranciers moeten weten om prettig en efficiënt zaken met u te kunnen doen. Buynamics bezit de kennis en ervaring om te helpen bij het opstellen van het leveranciershandboek, desgewenst in verschillende talen.
Het handboek bevat onder andere informatie over:

  • Orderverwerking/EDI
  • Levertijden en accuratesse
  • Beschadigingen, garanties en aansprakelijkheid
  • Aanlevering van prijzen en condities
  • Betalingswijze
  • Boeteclausules

Op één lijn zakendoen

Leveranciers die het handboek ontvangen, zullen moeten bevestigen dat ze van de inhoud kennis hebben genomen en deze accepteren. Dat voorkomt problemen en zorgt voor duidelijkheid. Er is geen sprake meer van verschillende instructies vanuit verschillende inkopers. Mocht een leverancier zich niet aan de afspraken houden, dan is het eenvoudiger om vervolgens de juiste stappen te nemen.

Het opstellen van een leveranciershandboek leidt als positief neveneffect vrijwel altijd tot twee of drie interne verbetertrajecten. Op dat moment wordt er immers weer zorgvuldig nagedacht over wat er precies wordt verwacht van leveranciers en wat de beste vorm van samenwerking is. Dat geldt voor de goederenontvangst, maar ook voor de bestellers en voor de afdelingen logistiek, financiën, productie en verkoop. Zo ontstaat er eenduidigheid en duidelijkheid binnen uw eigen organisatie en in de communicatie met leveranciers.

Wat onze klanten zeggen

Afbeelding Joost Ballemans

“Met Buynamics hebben we een betrouwbare partner gevonden om ons te voorzien van software die het mogelijk maakt prestaties van onze leveranciers te beoordelen en te vergelijken. Door deze prestaties aan de hand van een aantal pijlers te meten krijgen wij een objectief beeld van de samenwerking met onze leveranciers en kunnen wij op tijd bijsturen. Door de meetresultaten te bespreken met de leverancier ondersteunt dit onze onderhandelingspositie waardoor ons inkoopproces soepeler verloopt.”

Joost Ballemans, Destil

“Ruim 6 jaar maken wij gebruik van de grondstofstatistieken. We zetten de tool in bij het contractmanagement voor onze leden. Het biedt ons de mogelijkheid om te controleren of prijsveranderingen realistisch zijn. Zo blijven de prijzen voor onze leden marktconform en kunnen we kennis delen over relevante ontwikkelingen in de markt. Met de overzichtelijke grondstofprijsstatistieken zijn we snel op de hoogte van de ontwikkelingen. Zo maken we samen goede zorg beter betaalbaar.”

Daan van Gent, Intrakoop
Afbeelding Koos Verlaan

“Buynamics Vendor Rating System: Bij Zevij-Necomij beoordelen we alle leveranciers nu op een twaalftal zelf gekozen punten zoals tijdige levering, deelleveringen en factuurverschillen. De Buynamics-software voor leveranciersbeoordeling heeft ons al bij diverse leveranciers geholpen de prestaties te verbeteren.”

Koos Verlaan, Zevij-Necomij

“Sinds 2010 ontvangen wij tot volle tevredenheid de Buynamics prijsontwikkeling voor grondstoffen, valuta en loonkosten. De gegevens worden op ons Intranet gezet samen met de cijfers uit Engeland, Duitsland en de USA. Al onze internationale inkopers hebben nu een totaaloverzicht van de voornaamste prijsontwikkelingen in de wereld, waarbij iedere inkoper nu zijn voordeel doet bij de leveranciersonderhandelingen.”

Ben Wolthuis, Urenco Nederland B.V.

Wij zijn trots op onze klanten

Deze tevreden klanten gebruiken onze tools.

Inkoopkansen optimaal benutten?

De inkooptools van Buynamics geven snel en eenvoudig meer inzicht. Benut meer potentieel met actuele Grondstofprijzen, Vendor Rating, Prijsvergelijking en Inkoopveiling.

Live Demo

In een paar seconden geregeld!